Znane problemy, których nie zdążyliśmy naprawić w tej wersji

Zarządzanie danymi zapisu – pola w wersji lokalnej

Istnieje ukryta wartość nazywana lokalną wersją marzenia. Każdy użytkownik ma 1024 lokalne pola wersji marzenia, które są wspólne dla wszystkich plików lokalnych. Niektórzy użytkownicy bardzo często zapisują lokalne wersje, nie zdając sobie sprawy, że istnieje takie ograniczenie pól wersji lokalnych.

Szybki zapis jednego pliku zajmuje jedno pole wersji lokalnej.

Jeśli podczas zarządzania danymi zapisu okaże się, że nie możesz stworzyć nowego pliku pomimo informacji o dostępnym miejscu, sprawdź „wersje” niektórych plików lokalnych. Jeżeli odkryjesz, że pojedynczy plik ma wiele wersji lokalnych, trzeba będzie zapewne usunąć niektóre z nich. Obecnie lokalne wersje mogą być usuwane tylko ręcznie i pojedynczo. Może to trochę potrwać, jeśli jest ich naprawdę, naprawdę dużo.

Szybszym sposobem będzie opublikowanie najnowszej/bieżącej/najważniejszej wersji lokalnego pliku online (upewnij się wtedy, że odpowiednia wersja oznaczona jest jako opublikowana). Gdy masz już pewność, że wszystkie ważne wersje plików są zabezpieczone online, możesz usunąć lokalny plik (a wraz z nim wszystkie wersje lokalne).

Napisy „zawsze włączone” obchodzą preferencje użytkownika

Do gadżetu napisów dodaliśmy nowy przełącznik. Podczas testów zdaliśmy sobie sprawę, że jego nazwa, „zawsze włączone”, może być myląca, jeśli użytkownik nie zapoznał się z podpowiedzią, która wyjaśnia jego działanie. Przełącznik został dodany, żeby Marzenie Arta mogło działać niezależnie od globalnego ustawienia napisów.

Nie chcemy, żeby gracze, którzy wyłączyli napisy w preferencjach, zostali pozbawieni podpisów tworzonych przez społeczność. Nigdy nie wiadomo, czy zawartość społeczności ma nagrane dialogi. Dzieło członka społeczności może opierać się na napisach jako jedynym kanale dającym możliwość zapoznania się z dialogami. W ramach kompromisu dodaliśmy więc ten przełącznik.

Jeśli korzystasz z napisów zamiast dźwięku, koniecznie ustaw gadżet napisów na „zawsze włączone”.

Nadpisanie przestrzeni głównej podczas grania online i offline

Nie udało nam się jeszcze tego naprawić, ale zajmiemy się tym.

Dzieje się tak, gdy grasz z pojedynczym zestawem i zamieścisz przestrzeń główną online, a następnie zmienisz zestaw, zachowując tego samego użytkownika, ale grając offline i w trakcie sesji offline zmieniając swoją przestrzeń główną. Gdy zresetujesz ten drugi zestaw, będąc online, gra nadpisze zmiany w przestrzeni głównej wprowadzone offline i zastąpi je wersją z serwera.

Pola tekstowe przejmują sterowanie drążkami do przewijania tekstu

Trafiliśmy na niewielki problem, który wpływa na grę Re-MIND, ale tylko przy włączonym sterowaniu drążkami. Polega on na tym, że pola tekstowe przejmują sterowanie drążkami do przewijania tekstu, co unieruchamia chochlika.

Przyczyną jest włączona opcja autodopasowania tła, nawet wtedy, gdy – jak w tym wypadku – tło jest wyłączone. Możemy to naprawić, wyłączając w zawartości autodopasowanie.

Informacje w kółku

Podręcznik użytkownika Dreams jest obecnie przygotowywany. Z czasem będziemy dodawać kolejne zasoby i artykuły, a więc czekaj na aktualizacje.