Glosariusz

Terminy używane powszechnie w Dreams.

Ogólne

  • Przestrzeń główna - Twój osobisty obszar Świata Marzeń, który możesz personalizować, a który inni marzyciele mogą odwiedzać.
  • Element - Osobny przedmiot, używany do wypełniania scenerii. Rzeźby, malunki, efekty dźwiękowe, muzyka, obiekty animowane, mikroczipy zawierające konkretną logikę... to wszystko mogą być elementy.
  • Sceneria - To jak scena w filmie, poziom w grze, rozdział w książce, pokój w domu... scenerie to części składowe marzeń. Sceneria jest też przestrzenią roboczą w której tworzysz w trybie edycji.
  • Marzenie - Zwykle składa się z pewnej liczby scenerii połączonych drzwiami. Możesz oczywiście stworzyć marzenie z tylko jedną scenerią, dodać tablicę wyników i sprawić, że pojawi się w surfingu po marzeniach.
  • Kolekcja - Zbiór dzieł zebranych wspólnie z dowolnego powodu. Może to twoje ulubione dzieła? A może wszystkie mają coś wspólnego z kotami? Kolekcja może zawierać dowolną kombinację elementów, scenerii i marzeń.
  • Świat Marzeń - Przestrzeń online w Dreams, w której możesz wyszukiwać, rozgrywać, polubić i skomentować dzieła, obserwować innych marzycieli, publikować własne dzieła i tak dalej. Termin ten dotyczy także opcji w menu, której używasz, aby poruszać się po Świecie Marzeń.
  • Marzyciel - Gracz w Dreams. Niezależnie od tego, czy tworzysz, grasz czy opiekujesz się dziełem, jeśli używasz Dreams, jesteś marzycielem.
  • Fabryka Marzeń - Tworzenie czegokolwiek w Dreams - muzyki, gier, filmów, sztuki, animacji, kolekcji... niezależnie od tego, czy remiksujesz czy zaczynasz od początku – to wszystko działania w ramach Fabryki Marzeń.
  • Surfowanie po marzeniach - Spędzanie czasu na znajdowanie, grę, oglądanie i generalnie używanie zawartości Dreams. W surfingu po marzeniach pojawiać się będą jedynie marzenia, a więc pamiętaj o dodaniu scenerii do marzeń, jeśli chcesz, aby tam się pojawiały.
  • Automatyczne surfowanie - Naciśnij przycisk automatycznego surfowania w rzędzie playlisty w surfingu po marzeniach, a rozpoczniesz automatyczne rozgrywanie marzeń z tej playlisty. Włącz automatyczne surfowanie w wyszukiwaniu, a zaczniesz rozgrywać marzenia losowo wybrane ze Świata Marzeń. Pamiętaj o dołączeniu drzwi wyjściowych do swoich marzeń, aby poprawnie kończyły się w automatycznym surfowaniu i przechodziły natychmiast do kolejnego marzenia bez konieczności interwencji użytkownika.
  • Szybki zapis - Zapisuje dzieło, nad którym pracujesz, na twoim systemie. Zostanie nadpisany przez kolejny szybki zapis. Musisz szybko zapisać dzieło zanim zapiszesz jego wersję.
  • Zapisz wersję - Zapisz wersję dzieła. Możesz zapisać wiele wersji dzieła w różnych stanach, ale tylko jedna wersja może zostać zamieszczona w danym momencie.
  • Wersja - Możesz zapisać różne wersje tego samego dzieła w różnych stanach, w ramach kopii zapasowej, poszukiwań nowego kierunku kreatywnego i tak dalej.
  • Zamieszczenie - Zamieszczenie udostępnia dzieło online tak, aby zobaczył je cały świat. Istnieją dwa typu zamieszczania - publiczne i grywalne, ale ich dostępność zależy od kategorii zamieszczanego dzieła, posiadania i stanu zawartości.
  • Publiczne - Publiczne dzieło można remiksować, umieszczać, edytować i generalnie może ono być zmieniane przez kogokolwiek. Oryginalny twórca dzieła publicznego zawsze jest znany, dzięki genealogii i liście twórców dzieła.
  • Grywalne - Grywalne dzieło można odkryć i rozegrać poprzez wyszukiwanie, ale tylko oryginalny twórca może je remiksować lub uczynić publicznym. Każdy jednak może dodawać je do marzeń i kolekcji. Informacja o oryginalnym twórcy zawsze zostanie zamieszczona.
  • Prywatne - Prywatne dzieło zostanie zapisane online, ale nie będzie wyszukiwane. To najlepsza opcja w przypadku projektów grupowych lub do testowania wśród znajomych. Tylko współpracownicy dodani przez twórcę mogą odnajdywać lub edytować prywatne dzieła.
  • Remiks - Całkiem nowa kopia dzieła. Możesz remiksować własne dzieła lub dowolne dzieła publiczne. Uzyskać możesz coś zupełnie innego od oryginału!
  • Genealogia - Śledzi ewolucję i użytkowanie dzieła, wyświetla jego zawartość, wszystkie dzieła, w których było użyte i wszelkie jego remiksy.
  • Twórcy dzieła - Każde dzieło posiada pod swoim tytułem klikalny odnośnik do „pełnej listy twórców”. Zawiera ona szczegóły autora i wszystkich twórców, którzy stworzyli coś, co jest używane w dziele.
  • Współpracownik - Ktoś zaproszony do współpracy przy dziele przez oryginalnego twórcę. Działania współpracowników są ograniczone do edycji dzieła - współpracownik nie może go zamieścić ani w żaden sposób edytować szczegółów okładki. Zmiany dokonane przez współpracownika mogą być zapisane wyłącznie jako wersja prywatna, z której oryginalny twórca może skorzystać lub nie.

Tryb tworzenia

  • Tryb montażu - Tryb „wyjściowy”, stąd dostępne są wszystkie pozostałe tryby. Tutaj możesz składać elementy, scenerie, animacje itd., używając obiektów stworzonych w trybach grafiki czy dźwięku.
  • Tryb rzeźbienia - Główny tryb graficzny. Twórz i modyfikuj kształty w 3D, aby stworzyć rzeźby.
  • Tryb malowania - Twórz i modyfikuj pociągnięcia w 3D, aby uzyskać malunki.
  • Tryb pokrywania - Zastosuj ustawienia wykończenia (np. zabarwienie czy łunę) do istniejących malunków i rzeźb.
  • Tryb stylów - Modyfikuj właściwości (np. luźność czy zmarszczenie) plamek w istniejących malunkach i rzeźbach.
  • Tryb efektów - Dodaj animowane efekty (np. wrzenie czy przepływ) do istniejących malunków i rzeźb.
  • Tryb dźwięku - Twórz, modyfikuj i zaliczaj występy dźwiękowe (muzyka, efekty dźwiękowe itp.)
  • Tryb testowy - Rozgrywaj i analizuj swoje dzieła.
  • Tryb aktualizacji - Zarządzaj aktualizacjami elementów w swoich dziełach.
  • Tryb fotograficzny - Rób zdjęcia swoich dzieł.
  • Wskazówki dotyczące przycisków - Podczas rozpoczęcia pracy, zauważysz, że wokół twoich chochlików pojawia się wiele wskazówek dotyczących przycisków. Wyglądają one jak ikona przycisku z odrobiną tekstu. Przypominają ci one o potrzebnym sterowaniu, w zależności od tego, co w danym momencie robisz. Zauważysz, że w trakcie pracy wskazówki będą się zmieniać. Możesz je włączyć i wyłączyć w dziale „Moje preferencje” w „Wyświetlaniu”, używając przełącznika „Pokaż wskazówki”.
  • Wskaźnik trybu - W lewym górnym rogu ekranu (lub w lewym dolnym jeśli wybrano „Dół” w „Pozycji menu” w „Moich preferencjach”) zobaczysz ikonę. To wskaźnik trybu. Najedź na nią, a pokaże, w jakim jesteś trybie i jakiego narzędzia obecnie używasz. Wybierz ją, a rozwinie się i pokaże wskazówki trybu czyli często używane sterowanie w obecnym trybie.
  • Okienka „Więcej informacji” - Gdy na kilka sekund najedziesz koniuszkiem chochlika na przycisk menu lub regulację, pojawi się okienko „Więcej informacji”, opisujące, co robi dany element, jak go używać i na co należy zwrócić uwagę. Możesz dostosować czas pojawiania się okienka, włączyć je albo całkiem wyłączyć, w „Moich preferencjach”, w dziale „Wyświetlanie”. Menu „Więcej informacji” pojawiają się w akcesoriach trybu edycji, a więc możesz je otworzyć na drugim ekranie w trakcie pracy.
Informacje w kółku

Podręcznik użytkownika Dreams jest obecnie przygotowywany. Z czasem będziemy dodawać kolejne zasoby i artykuły, a więc czekaj na aktualizacje.